سفارش تبلیغ
صبا ویژن

سرای اندیشه

گه گاهی که بلند بلند فکر می کنم در این صفحه منعکس می شود .

این روزها که به مراحل حساس انتخابات نزدیکتر می­شویم خصوصاً پس از بیانات مقام معظم رهبری (دام ظله ) در مورد لزوم حضور حدّ اکثری مردم در انتخابات و نیز بیان بخشی از معیارها و ویژگی­های بایسته نامزدهای انتخاباتی مسئله انتخاب و دقت در تعیین نامزدی که به او رأی خواهیم داد از اهمیت بیشتری برخوردار شده است .

 

اگر چه ناگفته پیداست که بیشتر ما به جای برخورد معیاری با بیانات رهبر معظم انقلاب برخورد تطبیقی می­کنیم . به این معنی که قبلا شخص مورد نظرمان را برگزیده­ایم و سپس وقتی معیارها از سوی رهبر معظم انقلاب (دام ظله) بیان می­شود با تلاش ناخودآگاه یا خودآگاه ذهنی می­کوشیم تا نامزد منتخبمان را در آن قالب قرار داده و به اصطلاح ، بیانات رهبر معظم انقلاب را بر فرد مورد نظرمان تطبیق کنیم . درست به همین دلیل است که علی رقم صراحت مقام معظم رهبری (دام ظله) در عدم حمایت از فرد خاص ، پیش ذهنی­های ما موجب می­شود تا برداشتمان از بیانات مقام معظم رهبری را که با نگاه تطبیقی شکل گرفته است به عنوان نظر رهبری تلقی کرده و اظهار کنیم که منظور آقا فلان شخص بود و یا فلان شخص نبود و به این ترتیب ناخودآگاه با تنزل دادن رهبری معظم انقلاب از جایگاه فرا جناحی و فرا سلیقه­ای ، ایشان را به عنوان هوادار یک نامزد خاص ، در جبهه هواداران او قرار دهیم و سایرین را که حتی ممکن است با همان معیارهای ارائه شده توسط رهبری معظم انقلاب (دام ظله) به انتخاب دیگری رسیده باشند به تقابل با رهبر انقلاب و یا احیانا ضدیت با انقلاب متهم  می­کنیم و به دینسان دایره امت اسلامی را تنگ تر و تنگ تر کرده و توهم مخالفت مردم با نظام اسلامی را دامن می­زنیم .

چنین برداشت و چنان روشی به تحقیق بیماری روانی – سیاسی عصر ماست .

معیارهای ریاست جمهور از نگاه امام خمینی (قدس سره)

گذشته از آنچه به عرض رسید توجه دوستان بزرگوارم را به فرازهایی از سخنان امام راحل (قدس سره) به عنوان گوشه ای از معیارهای انتخاب ریاست جمهور که باید افزون بر معیارهای فرموده رهبر معظم انقلاب (دام ظله) مورد عنایت قرار گیرد جلب می­کنم .

----------------------------------------------------------------------------

چیزى که لازم است عرض کنم این است که در این موقع که یک مرحله دیگرى از مراحلى که در کشور ما مى‏خواهد تحقق پیدا بکند در دست اجراست، و آن تعیین رئیس جمهور است. باید توجه داشته باشند آقایان که آن صفتى که در قانون اساسى براى رئیس جمهور تعیین کرده‏اند مراعات کنند. قانون اساسى را ملاحظه کنند و صفات رئیس جمهور را در آنجا ملاحظه کنند، و کسى که داراى آن صفات بود و او را به آن صفات مى‏شناسید به او رأى بدهید، و اگر فاقد آن صفات باشد، احتراز کنید از رأى دادن به او. روز سرنوشت سازى است. مى‏خواهید زمام کشور را به یک کسى بدهید که مؤثر است در مقدرات کشور شما. سهل انگارى نکنید، و به پاى صندوقها بروید، و با هم اجتماع کنید، و کسى که لایق براى این مقام است و داراى آن صفاتى است که سوء سابقه نداشتن، وابستگى به رژیم سابق نداشتن، اینها از امورى است که باید ملاحظه بشود. و آقایان نباید سستى کنند در رفتن. به پاى صندوق بروند. لکن به کسى که این صفات را دارد رأى بدهند. خداوند ان شاء اللَّه شماها را حفظ بکند

صحیفه نور  ، ج‏11 ، ص 393  

 ما همین اوصاف رئیس جمهور را و اوصاف وکلایى که بعد مى‏خواهید ان شاء اللَّه تعیین کنید باید بگوییم و شما خودتان انتخاب کنید و از تفرقه و تفرق پرهیز کنید. اشخاص را هم ملاحظه سوابقشان را بکنید که قبل از انقلاب چه بوده‏اند، در حال انقلاب چه بوده‏اند، و بعد از پیروزى نسبى چه کردند و چه بودند. و پس از اینکه همه اوصافش را به دست آوردید و او را شخصى دانستید که لیاقت دارد براى یک همچو مسندى و مى‏تواند این مملکت را به طورى که خدا مى‏خواهد اداره کند تا آن حدودى که در اختیار اوست، و شخصى است که تعهد به اسلام دارد، اعتقاد به قوانین اسلام دارد، در مقابل قانون اساسى خاضع است و اصل صد و دهم ظاهراً که راجع به ولایت فقیه است، معتقد است و وفادار است نسبت به آن، یک همچو شخصى را شماها خودتان انتخاب کنید و گروههاى مردم را هم وادار کنید که یک همچو شخصى را انتخاب کنند و از تفرقه بپرهیزند. ممکن است که اگر شماها یا سستى کنید براى یک همچو امر مهمى و طورى باشد که به نظر بیاید که بى‏تفاوتید- اگر شد؛ بروید رأى بدهید، اگر نشد نروید- و یا گروههاى شما با هم اختلاف پیدا بکنند، ممکن است اشخاصى که لایق این مقام نباشند به این مقام برسند. این امرى است که بسته به نظر خودتان و باید با تمام قوا جدیت کنید که سرنوشت اسلام و مسلمین را به دست کسى که لایق براى این مقام نباشد، ندهید. و من امیدوارم که با اتکال به خدا این مطلوب هم حاصل بشود .

صحیفه نور  ، ج‏11 ، ص 485  

 سرنوشت اسلام و کشور خود را به دست کسانى دهید که به اسلام و جمهورى اسلامى و قانون اساسى معتقد و نسبت به احکام نورانى الهى متعهد باشند و منفعت خود را بر مصلحت کشور مقدّم ندارند

صحیفه نور ، ج‏12 ، ص 149

 امید است ملت مبارز متعهد به مطالعه دقیق در سوابق اشخاص و گروهها، آراى خود را به اشخاصى دهند که به اسلام عزیز و قانون اساسى وفادار باشند، و از تمایلات چپ و راست، مبرا باشند، و به حُسن سابقه و تعهد به قوانین اسلام و خیرخواهى امت معروف و موصوف باشند.

صحیفه نور  ، ج‏12 ، ص 178   

 ·         این فراز از بیانات امام راحل (قدس سره) اگر چه مستقیما با مسئله معیارها ارتباط ندارد اما با دقت در مفاد آن می­توان به نکته قابل تأملی راه یافت :

معیار در اعمال نهادها قانون اساسى است و تخلف از آن براى هیچ کس چه متصدیان امور کشورى و لشکرى و چه اشخاص عادى جایز نیست و متخلف به مردم معرفى مى‏شود و مورد مؤاخذه قرار مى‏گیرد. بنابراین، دخالت هر یک از مقامات در امور مربوط به مقامات دیگر بر خلاف قانون است و دخالت کننده به مردم معرفى مى‏گردد.

صحیفه نور ، ج‏14 ، ص 201